Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Go back
Alle energievragen

Waaruit bestaat mijn aardgasfactuur?

De aardgasprijs die je betaalt is afhankelijk van 4 factoren: de energiekosten, de netwerkkosten, taksen, heffingen en btw. Antargaz heeft dus een beperkte invloed op jouw totale factuur.

Variabel tarief energieleverancier

Het tarief van jouw energieleverancier bepaalt maar een deel van jouw eindfactuur. Dit tarief verschilt per gasleverancier, want die bepaalt zelf de winstmarge. Het bestaat uit een jaarlijks abonnement en een energiekost per afgenomen MWh. De energiekost wijzigt elk kwartaal op basis van een officieel gepubliceerde gasindex (TTF-index).

Wie een jaarlijks gelezen meter heeft ontvangt maandelijks of driemaandelijks een voorschotfactuur. Bij de afrekening die 1 maal per jaar volgt op de jaarlijkse meteropname krijg je het verschil tussen de voorschotten en de werkelijke kost terugbetaald (of moet je bijbetalen).

Wil je graag een een inschatting van jouw aardgaskost bij Antargaz? Onze calculator [LWA1] berekent het voor jou.

Gereguleerde kosten

Meer dan de helft van jouw gasfactuur bestaat uit gereguleerde kosten. Ze zijn bij elke leverancier gelijk. Over welke kosten gaat het?

  • Btw
  • Taksen en heffingen van de overheid
  • Kosten voor het gebruik van het netwerk

Door de kwartaalindexering verschillen de tarieven voor aardgas per kwartaal. Afhankelijk van de distributienetbeheerder die actief is voor jouw aansluiting verschillen de netwerkkosten per postcode. Benieuwd naar onze aardgastarieven?

Kan je je vinden in onze tarieven voor aardgas en word je graag klant? We helpen je graag verder, welkom!

 [LWA1]Link calculator aardgas