Overslaan en naar de inhoud gaan

De OPSO-ontspanner

Bij oudere propaangasinstallaties kan een drukbegrenzer en/of meetpunt ontbreken. Beide zijn vandaag de dag echter wettelijk verplicht bij een propaaninstallatie volgens de norm NBN D51-006, dus oude installaties kunnen bij gebrek aan een drukbegrenzer en/of meetpunt afgekeurd worden. Het integreren van zo’n drukbegrenzer of T-stuk met meetpunt vraagt echter ook om aanpassingen aan het bestaande leidingwerk, omdat de ruimte ervoor immers niet werd voorzien. Daar heeft Antargaz een oplossing voor.

De OPSO-ontspanner* (niet te verwarren met de recentere UPSO-OPSO) is een gecombineerde voorontspanner met de volgende onderdelen:

  • Voorontspanner 1,5 bar
  • Drukbegrenzer
  • Isolatiemof (het zwarte gedeelte op de regelaar is het isoleerstuk)
  • Meetpunt

*bron afbeelding: Soper

Image

Hij combineert dus de werking van een voorontspanner, die de tankdruk omzet naar 1,5 bar, met de drukbegrenzer voor een debiet tot 25 kg/h. De drukbegrenzer (ook wel overdrukbeveiliging of OPSO genoemd) zal de doorstroom van het propaangas onderbreken als de voorontspanner defect is en de druk stroomafwaarts hoger oploopt dan 3,6 bar. De isolatiemof (zwarte flens) is verplicht bij de aansluiting van ondergrondse metalen leidingen op een ondergrondse propaangastank. Het bevat ook een meetpunt waarlangs men de nodige testen kan uitvoeren bij een keuring.

De OPSO-ontspanner is compacter dan de klassieke combo van een voorontspanner en een drukbegrenzer en biedt de vier bovengenoemde functionaliteiten. Zo kan 1 oude POL-voorontspanner vervangen worden door de OPSO-ontspanner zonder dat er ingrijpende aanpassingen (inkorten, verleggen, voorzien van andere koppelingen …) moeten gebeuren aan het bestaande leidingwerk. Extra apparaten of meetpunten zijn bij de OPSO ook niet meer nodig en omdat het aantal koppelingen beperkt wordt, daalt het risico op lekkage.