Overslaan en naar de inhoud gaan
Waarom fluit de gastank?

De veiligheidsklep

De zomer komt eraan. Men kan nooit voorzichtig genoeg zijn wat de veiligheid van een gastank in warm weer betreft. Het kan gebeuren dat de gastank bij jouw klant reageert op het warme weer en het mechanisme van de veiligheidsklep in werking treedt. Dan begint de tank te ‘fluiten’.

 

Wat is een veiligheidsklep en hoe ziet dit eruit?

De veiligheidsklep is er om een mogelijke overdruk in de tank op een automatische en veilige manier tegen te gaan. Wanneer de druk in de tank door de warmte te hoog oploopt, zal de klep openen om gas te laten ontsnappen en zo de druk te laten dalen. Om de 10 jaar dient ze vervangen te worden.

De veiligheidsklep is gemonteerd op de tank op een klephouder of rechtstreeks op de tank zelf. Op de veiligheidsklep bevindt zich een beschermkapje om het indringen van vocht/vuil te verhinderen. Bij ondergrondse tanks is de klep meestal gemonteerd op de dienstkraan. In geval van een bovengrondse tank staat de veiligheidsklep niet onder de beschermkap.

 

Image

Wanneer is er kans op overdruk en hoe uit zich dat?

Bij zeer warm weer of bij een overvulling is er kans op overdruk.

De tank zal op twee manieren aangeven dat er sprake is van overdruk:

 • de wijzerplaat gaat omhoog,
 • de veiligheidsklep gaat open en laat de druk ontsnappen (gasgeur + geluid + beschermkapje vliegt weg).

 

Wat moet men doen bij een overdruk?

 1. Ervoor zorgen dat mogelijke ontstekingsbronnen ver weg van de tank verwijderd zijn (zoals BBQ, elektrische/elektronische toestellen, sigaretten, etc.)
 2. Tank afkoelen met water (bv. met een tuinslang; geen water op de veiligheidsklep zelf sproeien), totdat de veiligheidsklep opnieuw sluit
 3. Een natte doek over de tank leggen, zolang die warm blijft
 4. Een parasol plaatsen, zolang de zon op de tank blijft schijnen (logischerwijze de parasol niet over de veiligheidsklep plaatsen)
 5. Indien mogelijk, aangesloten gastoestellen binnenshuis aanzetten

 

Hoe kan men een overdruk voorkomen?

 1. In de zomer de tank slechts vullen tot maximum 75%
 2. De tank goed onderhouden zodat de weerkaatsende lichtgroene verf zichtbaar blijft
 3. Schaduw creëren

 

Belangrijk om te weten:

 • Een veiligheidsklep die open gaat is géén defecte veiligheidsklep. De veiligheidsklep doet gewoon zijn werk. Deze dient dus NIET VERVANGEN te worden.
 • Wanneer een veiligheidsklep na het afblazen van druk niet goed afsluit (een lek blijft aanhouden), dient de veiligheidsklep VERVANGEN te worden. Contacteer onmiddellijk de gasleverancier/eigenaar van de tank.