Overslaan en naar de inhoud gaan
Keep it clean

De kijkkamer van de ondergrondse tank

Wat bij een bovengrondse tank hoog boven de grond onder de beschermkap zit, maar daarnaast ook de veiligheidsklep, peilmeter en het identificatieplaatje, zit bij een ondergrondse tank in de kijkkamer. Het is dus uiterst belangrijk dat de kijkkamer schoon gehouden wordt.

 

  • De accessoires, zoals de vooronstspanner en de drukbegrenzer (of de UPSO-OPSO) blijven dan goed werken. Ze moeten ook te allen tijde goed en snel bereikbaar zijn bij gasleveringen, inspecties of controles op lekken. Dat geldt ook voor de dienstkraan die eventueel bij nood moet kunnen worden dichtgedraaid.
  • De wachtbuis moet steeds 100% dicht blijven.
  • De plastiek dop op de vulmond en het dopje op de veiligheidsklep moeten steeds op hun plaats zijn en blijven.
  • Het identificatieplaatje moet steeds makkelijk te consulteren zijn.

 

Wat een grote boosdoener kan zijn is water. De ondergrondse tank wordt best altijd onder een lichte helling geplaatst. Zo kan eventueel regen- of grondwater makkelijk uit zichzelf wegvloeien via de kleine opening onderaan de kijkkamer. Zit de kijkkamer m.a.w. te laag, dan kan het water gewoon stijgen en komt de kijkkamer voor langere tijd onder water te staan. Dat kan de goede werking van de voorontspanner en drukbegrenzer, of UPSO-OPSO, verstoren.

Als er regelmatig water in de kijkkamer komt en blijft, wordt er best drainage voorzien rond de kijkkamer. Een eventuele afvoer kan dan leiden naar een ander punt in de tuin van de klant: een zinkpunt of standaard riolering. De klant, onze chauffeur en u als installateur moeten ervoor zorgen dat het deksel te allen tijde goed dicht is. Dat om te vermijden dat regenwater rechtstreeks in de kijkkamer kan komen.

Kom je een kijkkamer tegen die erg vuil is of zelfs onder water staat, geef dan zeker bovenstaand advies door aan je klant. Iets wat klanten ook soms vergeten, is dat men nooit over de kijkkamer mag rijden met een voertuig. Je kunt zo de integriteit van de kamer beschadigen. Dat geldt ook voor de tank, ook al zit die onder de grond.