Overslaan en naar de inhoud gaan
Hernieuwbaar (propaan)gas

Hernieuwbaar gas, het propaangas van de toekomst

Hernieuwbaar gas wordt wel eens het propaan van de toekomst genoemd, omwille van de geringe impact op het milieu. Dat is waarom Antargaz tegen 2050 enkel nog hernieuwbaar gas wil verdelen. Maar wat is hernieuwbaar gas of biopropaan precies? Waarin verschilt het van het klassieke propaan? En welke voordelen zijn er nog meer?

Wat is biopropaan (hernieuwbaar gas)?

Biopropaan (of bio-LPG) en rDME (renewable Dimethyl Etherzijn een paar voorbeelden van bio- of hernieuwbaar gas en verschillen niet zo veel van het gewone propaan. Sterker nog, fossiel propaan en biopropaan zijn chemisch identiek. rDME lijkt er sterk op. Het verschil zit hem vooral in de herkomst. Hernieuwbaar gas wordt geproduceerd uit een mix van afvalstromen uit de voedingsindustrie en hernieuwbare plantaardige oliën.

Daardoor vermindert de CO2-uitstoot tot 80% en in de toekomst zelfs méér dankzij betere isolatie en efficiëntere systemen. In die zin kan je hernieuwbaar gas zien als de nog groenere versie van regulier propaan.

Met zowel propaangas als hernieuwbaar gas zit je in elk geval goed als je zoekt naar een duurzame energieoplossing.

Wat zijn de voordelen van hernieuwbaar gas?

Omschakelen van meer vervuilende fossiele brandstoffen naar het milieuvriendelijkere propaan, en later hernieuwbaar gas, betekent een zege voor het milieu. Denk maar aan de grootschalige CO2-besparing, de reductie van fijn stof en het uitsluiten van bodemverontreiniging.

Maar het kent nog meer voordelen. Het kan namelijk overal ingezet worden voor huishoudelijke taken (water verwarmen, koken, onkruidbestrijding, …), zelfs zonder aansluiting op het netwerk.

Het grootste voordeel van hernieuwbaar gas voor jouw woning? Het is kostenefficiënt, want het vereist geen bijkomende investeringen aan je infrastructuur of verwarmingssystemen.

Net zoals het gewone propaangas voorziet hernieuwbaar gas jouw woning van energie met een boven- of ondergrondse tank. Als je overschakelt, verandert er dus niets voor jou als consument.

Sinds wanneer biedt Antargaz hernieuwbaar gas aan?

Koop je een Cocoon of Cube, dan zal die al gevuld zijn met hernieuwbaar gas. Dat sinds 7 augustus 2023. 

We streven ernaar om ons aanbod steeds meer te verduurzamen. Tegen 2030 willen we voor 25% hernieuwbaar gas verdelen. En tegen 2050 willen we zelfs volledig overgeschakeld zijn. 

Wil je op de hoogte blijven? Of wil je gewoon meer weten over het gebruik van hernieuwbaar gas in jouw huishouden? Houd onze website en sociale media in het oog voor meer nieuws.

De CO2-uitstoot compenseren op een andere manier

Hernieuwbaar gas is relatief nieuw, maar we compenseren wel al jaren de CO2-uitstoot van ons product. Het propaangas in onze gasflessen Calypso en Take5 is CO2-gecompenseerd en je hebt als klant de optie om de CO2 die de verbranding van jouw propaangas in de gastank uitstoot te compenseren. Ontdek wat CO2-gecompenseerd gas precies wilt zeggen.