Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Go back
Gas in flessen

Hoe gebruik ik een gasfles in mijn caravan of motorhome?

Kamperen, eropuit trekken met de motorhome of caravan,... het ultieme gevoel van vrijheid. En natuurlijk wil je ook op reis genieten van het comfort van gas voor jouw verwarming en kookfornuis. Het aansluiten van een gasfles op jouw voertuig kan heel wat vragen met zich meebrengen.

We helpen je alvast graag op weg met deze reeks veelgestelde vragen!

Kan ik een Calypso gasfles gebruiken in mijn motorhome of caravan?

Ja, de Calypso gasfles is zeker geschikt voor jouw caravan of motorhome.
De lichtgewicht gasfles is gevuld met propaangas en kan voor dezelfde toepassingen gebruikt worden als een klassieke gasfles.
Bij het ontwerp en de fabricage van de Calypso werd gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën waardoor deze gasfles veel lichter is dan haar stalen soortgenoten.

Hierdoor is Calypso bijzonder geschikt voor kampeerders.

Image

Kan ik de 'clip-on'-drukregelaar van een Calypso gebruiken in mijn caravan of motorhome?

Neen, de 'clip-on'-drukregelaar van Calypso is bedoeld als directe aansluiting voor één enkel gastoestel, zoals bijvoorbeeld een barbecue, terrasverwarmer of verwarming. De 'clip-on' - drukregelaar kan dus niet gebruikt worden voor de gasvoorziening van een caravan of motorhome.

Hoe kan ik mijn Calypso gasfles aansluiten aan mijn caravan of motorhome?

Voor het gebruik van gasflessen in een caravan of motorhome moet u een speciale drukregelaar gebruiken die voldoet aan de wetgeving, bijlage D van norm EN 12864.

1. In de meeste gevallen is deze drukregelaar al aanwezig in de caravan/motohome. De drukregelaar is voorzien van een moer om de drukregelaar aan te sluiten een standaardgasfles. Hier ziet u een voorbeeld van dit type drukregelaar. Er bestaan verschillende modellen.

2. Voor het gebruik van de Calypso in combinatie met deze speciale drukregelaar moet u een adapter gebruiken die de uitgang van het Calypso-ventiel verandert in een standaarduitgang waarop de moer van de drukregelaar kan bevestigd worden.

De adapter wordt op dezelfde manier gebruikt als de 'clip-on'-drukregelaar. De adapter wordt op de fles gedrukt. Daarbij is een duidelijke 'klik' hoorbaar.De drukregelaar hoeft er enkel maar op geschroefd te worden en de Calypso gasfles is klaar voor gebruik.

Opgelet! Deze adapter is geen drukregelaar! Naast de adapter moet er ook nog een drukregelaar gebruikt worden.

Mijn stacaravan is voorzien van een ontspanner die een buis aan zijn uitgang vertoont. Kan ik deze aansluiten op de adapter?

Neen, in geen geval! Deze drukregelaar is van het Duitse type en is absoluut niet bruikbaar met de adapter of met de kraan van een klassieke staalfles. De uitwendige schroefdraad, de kleine koperen pijp aan de van de drukregelaar van het Duitse type, verschilt van het Belgische type. De schroefdraad bij het Duitse type is te lang waardoor de verbinding niet gasdicht is. Helaas is het wel mogelijk om de moer van dit type ontspanner aan te sluiten aan de adapter, het past perfect, maar de verbinding is in dit geval niet gasdicht. 

Hoe kan ik een Duitse ontspanner onderscheiden van een Belgische ontspanner?

Er bestaan ontspanners met een kleinere buis die wel perfect bruikbaar zijn. Om de twee soorten ontspanners te onderscheiden, moet de kop van de ontspanner bekeken worden: de compatibele kop is voorzien van een buis van ongeveer 5 mm en een vlakke afdichting (zwart, rubber bandje), de buis van de niet compatibele kop heeft een lengte van ongeveer 9 mm en geen afdichting. Dit ziet u op de afbeeldingen hieronder:

De DIN-aansluiting heeft een opstaand ijzeren randje, maar geen rubberen dichting rond de pin. Het opstaand randje past perfect op de rubberen dichting die aanwezig is op DIN-kranen.

De koppeling heeft een rubberen ring rond de pin om gasdicht af te sluiten op een standaard buitendraad aansluiting.