Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Go back
Alle energievragen

Is een gastank veilig?

Natuurlijk is een gastank een zeer veilige energie-oplossing! Jouw veiligheid is voor ons immers van extreem belang en bijgevolg een aandachtspunt bij alles wat we voor je doen.

Steevast in topvorm

Eerst en vooral zijn onze gastanks standaard tiptop in orde. Antargaz-gastanks zijn stevig, roestbestendig en beveiligd met een overdrukklep. Ze voldoen aan de strengste wettelijke en technische normen, dat spreekt voor zich. Op wettelijk bepaalde tijdstippen wordt je gastank gecontroleerd.

Nog meer voordelen van propaangas

Propaangas is trouwens niet alleen een veilige, maar ook een verstandige energie-oplossing. Wel om deze redenen:

 • Propaangas is even comfortabel en multitoepasbaar als aardgas.
 • Een gastank is erg budgetvriendelijk: voordelige energieprijzen en weinig onderhoudskosten.
 • Het is een duurzame optie! Propaangas komt voor 60% uit aardgaswinning en is dus altijd beschikbaar. Dit type gas genereert ook minder CO2 en zwavel. Tot slot is er met een gastank veel minder kans op bodemverontreiniging.
 • Propaangas kun je gemakkelijk combineren met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen.

Controle en onderhoud van de gastank

Bij de levering van de nieuwe gastank, komt een erkend keuringsorganisme alles tot in de puntjes nakijken en stelt hij een attest op. Bij elke gaslevering voeren we ook een visuele controle uit.

Heb je een huur- of onderhoudscontract bij Antargaz? Dan nemen wij bovendien het volledige onderhoud van de gastank voor onze rekening: schilderen, up-to-date houden van de veiligheidsstickers, vervanging van de veiligheidsklep, enz.

Hoe kan jij de veiligheid van de gastank optimaal houden?

 • Zorg ervoor dat ook je pijpleidingsattest in orde is. Je installateur van het leidingwerk stelt dat voor je op.
 • Houd rekening met de wettelijke afstanden voor de veiligheidsperimeter. Deze verschillen naargelang je in het Vlaams Gewest, het Waals Gewest of in Brussel woont. 
 • Vast staat dat er rondom de tank steeds 1 meter doorgang moet zijn.
 • Leg of plaats niets op de gastank. 
 • Reinig de tank regelmatig, maar niet met sterke chemicaliën. Een eenvoudig zeepsopje volstaat.
 • Controleer op regelmatige tijdstippen of de aardingspin nog steeds goed is aangesloten aan de gastank.
 • Zorg er ook voor dat de tank altijd vrij van planten, bomen of andere obstakels staat, met het oog op het respecteren van de veiligheidsperimeter.
 • Wil je de gastank aan het zicht onttrekken, kies dan voor een ondergrondse tank (maar vergeet ook hier de veiligheidsperimeter niet).

Gaslek of gasgeur

De kans dat je een gaslek of gasgeur ervaart, is minimaal. In de weinige gevallen dat het toch voorkomt, gaan we natuurlijk meteen op zoek naar de oorzaak.

Gaslek buitenshuis?
Waarschuw onmiddellijk de brandweer op 112. Verwittig daarna Antargaz op het noodnummer 0800 246 46. We zorgen steeds voor een snelle interventie.

Gaslek binnenshuis?
Waarschuw de brandweer op 112. Sluit daarna zeker ook de noodkranen, doof de vuren, zet ramen en deuren open en contacteer de installateur van je gasketel.

Brand?
Bel eerst de brandweer op 112, daarna Antargaz op 0800 246 46.

Lees onze noodprocedures in detail.