Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Go back
Gas in flessen

Hoe kan ik een Duitse ontspanner onderscheiden van een Belgische ontspanner?

Een DIN-aansluiting wordt soms ook wel een Duitse aansluiting genoemd, omdat deze aansluiting zeer gangbaar is in Duitsland. Maar let op: er is weldegelijk een verschil tussen een DIN-aansluiting en de zeer gelijkaardige Shell-/buitendraad aansluiting gebruikt door Antargaz.

De DIN-aansluiting (links) heeft een opstaand ijzeren randje, maar geen rubberen dichting rond de pin. Het opstaand randje past perfect op de rubberen dichting die aanwezig is op DIN-kranen zelf.

De Shell- of buitendraad-aansluiting heeft een rubberen ring rond de pin om gasdicht af te sluiten op een standaard buitendraad aansluiting.

Om dus de twee ontspanners te onderscheiden, moet de kop van de ontspanner bekeken worden: de compatibele kop voor de Antargaz flessen met buitendraad-aansluiting is voorzien van een buis van ongeveer 5 mm en een vlakke afdichting (zwart, rubber bandje), de buis van de compatibele kop voor de Take5 van Antargaz heeft een lengte van ongeveer 9 mm en geen afdichting. 

Het is belangrijk dat je de juiste aansluiting gebruikt! Let goed op, omdat de schroefdraad van een DIN- en een buitendraad aansluiting hetzelfde is, past een DIN-ontspanner ook op een buitendraad-kraan en vice-versa. Dit zorgt echter niet voor correcte gasdichte aansluiting. Gebruik dus altijd een DIN-ontspanner op een DIN-kraan en een Shell-/buitendraadontspanner op een Shell-/buitendraadkraan.

Image