Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Go back
Gas in flessen

Hoe kan ik controleren hoeveel gas er nog in de gasfles zit?

Beschik je over een Calypso gasfles? Dan kan je de inhoud van de gasfles makkelijk aflezen. Dankzij het doorzichtig venster weet je steeds hoeveel gas de gasfles nog bevat.

Beschik je over een stalen gasfles? Er bestaan 2 technieken om te ontdekken hoeveel gas er nog in de gasfles zit.

  1. Om na te gaan hoeveel gas er zich nog in de gasfles bevindt kan je het gewicht van de lege gasfles aftrekken van het totale gewicht van de gasfles. Het gewicht van een lege gasfles (het tarra gewicht) vindt je terug bovenaan op de kraan van de gasfles. Zet de volle gasfles op een weegschaal om het totaal gewicht van de gasfles te kennen. Trek het gewicht van de lege gasfles af van het totale gewicht en je weet hoeveel gas je gasfles nog bevat.
  2. Voel met je handpalm aan de zijkant van de wand van de gasfles wanneer die aangesloten en in gebruik is. De gasfles zal kouder aanvoelen op de plaats waar de gasfles nog vloeibaar gas bevat. De gasfles voelt warmer aan op de plaats waar het vloeibaar gas zich omgevormd heeft tot damp. Deze methode is minder correct maar wel snel en indicatief.

Er bestaat ook apparatuur die de inhoud van de gasfles kan meten. Er is bijvoorbeeld een apparaat op de markt dat je met behulp van een magneetje op de zijkant van de fles plakt en daar waar het lampje groen is, zit nog vloeibaar gas. Een ander apparaat wordt met een magneetje op de bodem van de fles geplakt. Die meet dan met een ultrasoon signaal hoeveel gas er in de fles zit en stuurt de gegevens naar je tablet of smartphone. Zo kun je altijd en overal nagaan hoeveel gas er in de fles zit. Handig op vakantie!

Er zijn ook apps voor je smartphone waarmee de inhoud van de fles gemeten wordt aan de hand van het geluid dat van de fles afkomt wanneer je met een hard voorwerp tegen de fles tikt. Die zijn echter, naar onze mening, onvoldoende betrouwbaar.