Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Go back
Populaire vragen

De gastank fluit bij warm weer, hoe komt dit?

De zomer staat voor de deur dus men kan nooit voldoende voorzichtig zijn wat de veiligheid van een gastank betreft. Het kan voorkomen dat de gastank reageert op het warme weer en het mechanisme van de veiligheidsklep in werking treedt. Dit wordt gekenmerkt door een fluitend geluid en soms ook een wit wolkje dat ontsnapt uit de veiligheidsklep.

Wat is een veiligheidsklep en hoe ziet dit er uit?

Een veiligheidsklep zorgt ervoor dat een mogelijke overdruk in de tank op een automatische en veilige manier kan ontsnappen. Om de 10 jaar dient ze vervangen te worden.

De veiligheidsklep is gemonteerd op de tank op een klephouder of rechtstreeks op de tank zelf. Op de veiligheidsklep bevindt zich een beschermkapje om het indringen van vocht/vuil te verhinderen. Bij ondergrondse tanks is de klep meestal gemonteerd op de dienstkraan. In geval van een bovengrondse tank staat de veiligheidsklep niet onder de beschermkap.

Wanneer is er kans op overdruk en hoe reageert de tank hierbij?

Bij zeer warm weer of bij een overvulling is er kans op overdruk. Bij warm weer probeert het vloeibare propaan in de tank zich namelijk nog harder om te zetten in gasvorm. Dit extra gas zorgt dus voor een grotere druk in de tank. Bij aanhoudend of extreem warm weer kan de druk opbouwen tot we spreken van overdruk.

De tank zal op twee manieren aangeven dat er sprake is van overdruk:

  • De wijzerplaat gaat omhoog
  • De veiligheidsklep gaat open en laat de druk ontsnappen (gasgeur + geluid + beschermkapje vliegt weg)

Wat moet men doen bij een overdruk?

  1. De tank afkoelen met water (vb. met een tuinslang), totdat de veiligheidsklep vanzelf sluit wanneer de druk voldoende gedaald is.
  2. Een natte doek over de tank leggen, zolang deze warm blijft.
  3. Een parasol plaatsen, zolang de zon op de tank blijft schijnen. Plaats de parasol zodat de tank in de schaduw staat, maar vermijd hem over de veiligheidsklep te plaatsen.

Hoe kan men een overdruk voorkomen?

  1. In de zomer de tank slechts vullen tot maximum 75%, zo is er meer ruimte in de tank voor het opbouwen van gas, zonder een overdruk te maken.
  2. De tank goed onderhouden zodat de weerkaatsende lichtgroene verf zichtbaar blijft
  3. Schaduw creëren, tijdelijk met een parasol, of door een groene haag te plaatsen rond de tank (rekeninghoudend met de verplichte veiligheidsafstanden)

Belangrijk om te weten:

  • Een veiligheidsklep die open gaat is géén defecte veiligheidsklep. De veiligheidsklep doet gewoon zijn werk, namelijk het teveel aan gas laten ontsnappen. Deze dient dus NIET VERVANGEN te worden.
  • Wanneer een veiligheidsklep na het afblazen van druk niet goed afsluit (een lek blijft aanhouden), dient de veiligheidsklep VERVANGEN te worden. Contacteer onmiddellijk de Antargaz / eigenaar van de tank.